Cizrna na oslabenou slinivku

06.01.2017 20:27

 

Nebojte se luštěnin, hodně vám dodají vlákniny a vápníku a přitom neuškodí. 

Mají vysokou hodnotu jako maso. 

Proto si můžeme při oslabené slinivce dát i tuto polévku jako hlavní chod. 

Také ji vaříme tak, aby byla hustá.

Potřebujete sáček cizrny, cibulku, petrželovou nať, mořskou sůl, 

asi 2 velké brambory na sáček cizrny, vajíčko, majoránku.

 ¨

Cizrnu vaříte, dokud nezměkne. Hned na začátku vaření 

přidáte na jemno pokrájenou cibulku. Na nemocnou slinivku nesmíte smažené, 

ale cibulka dodává chuť, nesmíte ji tedy o ni ochudit. 

Přidáte sůl, pak do polévky místo smažené jíšky dáte najemno nastrouhané syrové brambory. 

Necháte opět mírným varem povařit asi 5 minut. 

Brambory zahustí polévku, bude hutná jako hlavní jídlo, kdo má rád hustou, 

přidá více brambor. Rozmícháte a přidáte vajíčko, majoránku, 

petrželovou nať, mírně provaříte a je to. 

Tuto polévku můžete obměňovat, jde tak dělat čočková, fazolová, hrachová. 

Přitom jsou zdravé a nezatěžují organismus a slinivku.