Vaříme vánočně a zdravě

17.12.2017 16:02

Dáme vám pár tipů, jak se dobře a zdravě najíst.

 Vánoční menu

Kapr na bylinkách, zakysané smetaně a křenu

1 kapr středně velký bez kůže

2 cibule

6 lžic křenu

1 smetana zakysaná

Sůl, koření

Kousky kapra dáme na pokrájenou cibulku do zapékací misky, vše dobře osolíme,

posypeme bylinkami z provensálského koření.

Pokud nemáme, dáme koření oregano, majoránku, bazalku a koriandr.

Pomažeme křenem podle chuti, někdo má rád více, někdo méně.

Nakonec pomažeme zakysanou smetanou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.

Podáváme s pečenými bramborami.

Kapr po staročesku

1 kapr

Švestková povidla

Mandle oloupané či plátky mandlí

2 cibule

Sůl, pepř, perníkové koření, lehce chilli koření, limetka

Do zapékací máslem vymazané misky dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme rozporcovaného kapra,

pomažeme povidly, posypeme mandlemi, lehce perníkovým kořením a chilli,

osolíme, opepříme, zakápneme lehce limetkou. Zapečeme.

Takto upravený kapr je dobrý s rýží na másle.