Bobkový list - Vavřín

12.02.2022 12:19

Bobkový list je list sušeného vavřínu ušlechtilého, a používá se jako koření, ale i léčivo. 

Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce. 

Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a 

sportovních zápasech. Původem to je rostlina z Malé Asie.

 Domovinu  ve středomoří, ale pěstovat ho můžeme i u nás v květináči, pak nás překvapí 

žlutými květy. Na zimu však musí domů. Listy jsou silně aromatické, úžasně voní. 

Málokdo ví, že ze semen je luxusní jedlý olej. 

Francouzi nedají dopustit na listy a jejich použití je snad všude. 

Vavřín má detoxikační účinky, snižuje cukr a podporuje trávení. 

Očistí vás od vápenatých usazeni. 

Já ho ráda používám do čajů, do každé polévky, mletý přidávám nakonec. 

Je tak silný svými účinky na klouby a trávení, i čištění cév, 

že čaj doporučuji jen šálek jednou denně. 

Na klouby si můžete udělat i mast, či přikládat bavlněný hadřík namočený v čaji. 

Vavřín vám odstraní usazeniny, a umí to úplně všude. 

Proto právě teď v předjaří je dobré ho užívat. 

Listy obsahují silice, hořčiny a alkaloidy. 

Nemusíte se bát sušeného, vařený i sušený si zachovává vše, 

jako čerstvý. Pokud ho užíváte mletý, má hodně hořčíku, vápníku, mědi, draslíku, 

selenu a vitamínu C, A , skupina B komplex, dále kyselina listová. 

Dobře se po něm tráví, a cukrovkář ho ocení. 

Tam doporučuji 2 gramy prášku užívat třeba do jogurtu. 

Pokud už si krev ředíte, tak opatrně, mírně ji též ředí. 

Takže předchází se s užíváním trombózám.

 

Na očistu kloubů

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. 

Odvar nechte přes noc vyluhovat pod pokličkou, pak přeceďte a 

po malých doušcích pijte během 

celého dne do osmé večer, přidávám si tam med a citron. 

Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.