Cuketové dny

03.10.2015 16:31


Cuketa je zelenina našich babiček, a jde ji dělat na sto způsobů.

Lívance

500 g cukety, 1 cibule, 100 g tvrdého sýra eidam, petrželka, bazalka,

tymián, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, sůl, mletý černý pepř,

olej na smažení, 1 jarní cibule, 1 lžíce oleje

Cuketu oloupete, nastrouháte nahrubo, osolíte, po chvíli vymačkáte

přebytečnou vodu a přidáte nasekanou cibuli.

Nastrouháte do toho sýr, nasekáte bylinky a přidáte vše ostatní.

Promícháte, dochutíte. Opékáte na pánvi asi 3 minuty z každé strany, začnou růžovět.

Cuketový nákyp - rychlý bez vážení

 Čtyři hrsti nahrubo nastrouhané cukety, hrst nastrouhaného sýra a šunky,

posekanou petrželku, půl hrsti strouhanky, tři vejce,

sůl, pepř, 4 stroužky česneku, trochu majoránky asi dvě polévkové lžíce.

Můžete dát půl prášku do pečiva a tři pokrájené cibule.

Vše smícháte, vylijete do pekáčku vymazaného a vysypaného a

pečete na 180 C asi půl hodiny. Krásně na povrchu to zrůžoví. Krájíte studené.