Domácí bramborový chlebíček

26.02.2013 16:42
 
 

Potřebujeme:

hladká mouka 1kg, vařené brambory 3 středně velké,
sůl 4 lžičky, kmín 2 - 3 lžičky, trochu mletého kmínu, voda

KVÁSEK:
droždí 40g, vlažná voda 5 lžiček, cukr krupice 1 lžička,
hladká mouka 1 lžíce.

 

Postup

 Vše na kvásek smícháme v porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 min.

kvasit. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle

nastrouhané brambory, sůl, kmín, chleb. koření, kvásek a necelý půl litr vlažné vody.

Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme.

Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo, až nám těsto zdvojnásobí svůj

objem (30 - 45 min). Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly,

každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek.

Plechy posypeme vrstvou hl.mouky, na kterou položíme chleby a

necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20 min. kynout - pozor, aby nám už moc

nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat.

Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem.

Povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby

na 200°C na 15 min. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou,

zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 min. na 160°C a pečeme dalších 15 min.

Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5 - 10 min. dopékáme kvůli barvě.