Přepuštěné zrající máslo-ghí, máslo, co se nekazí

04.06.2015 17:46


Máslo zná každý z nás, ale pokud byste chtěli ještě hodnotnější máslo,

získáte ho zcela šikovným způsobem.

Máslo obsahuje mnoho vitamínu A, který je důležitý pro naše oči,

ale i barevnost, kterou získáváme.

Zajišťuje i správný vývoj naší kostry, sliznic a krvetvorby, dále podporuje

zrání pohlavních buněk.

Pomáhá i s naší imunitou, kdy podporuje i léčbu akné,

zánětů tvořených na kůži a exémy.

Máslo také obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, jako je vitamín D,

který pomáhá naší kostře.

Vitamín E, který pomáhá na plodnost a vitamín K, který pomáhá v boji

proti rakovině. Máslo obsahuje i omega 3 kyseliny a 6.

Tyto blahodárné kyseliny se nacházejí jen v másle.

Tuk v másle tlumí růst patogenů a díky kyselině laurové, je dobré

mazat si s ním i problematická místa na kůži.

Přepuštěné máslo, takzvané gchí máslo, se vyrábí tisíciletí,

jen u nás je málo známé. Ajurvéda ho dává do popředí,

protože dává lidem sílu a imunitu.

Takto vyrobené máslo nemusíte skladovat v lednici, nekazí se,

nežlukne a snáší velké teploty až 250 C.

Výroba:

čisté máslo vaříme na mírném ohni deset až dvacet minut,

až se na povrchu utvoří krusta, taková průsvitná vrstva, tu odstraníme a

zlatavou tekutinu oddělíme do sklenice.

Nedávejte tam bílé usazeniny, které jsou na dně.

Přínosem je toto sebrané máslo uchovávat při pokojové teplotě,

protože zraje a čím více zraje, tím více má léčebných účinků.