Domácí kysané zelí

08.11.2013 18:32

Kvašené zelí obsahuje velké množství vitamínu C a

přispívá nám k udržení střevní mikroflóry a imunity.

V listopadu je vhodné naložit si své vlastní kysané zelí.

Zelí je možné koupit již nakrouhané nebo si ho nakrouháme sami doma.

Toto období je nevhodnější, jelikož koupíme zelí zimní,

které je nejlepší na výrobu kvašeného zelí.

na 10 kg krouhaného zelí budeme potřebovat

150 - 200 g soli (nejlépe bez jódu)

20 g kmínu

150 g nastrouhané cibule

možno přidat jeden najemno nastrouhaný křen

10 l keramický zelný hrnec

 

Zelný hrnec je vhodný, jelikož má pokličku, která zapadá do žlábku,

ve kterém je nalitá voda a ta zamezuje vniknutí vzduchu do kvasného procesu,

který by se tím přerušil.

Na 10 l zelný hrnec tzv. zelák budeme potřebovat 10 až 12 kg nakrouhaného zelí.

Všechny suroviny smícháme, pořádně promícháme a necháme hodinu odležet.

Zelí napěchujeme tak, aby nám nevznikla vzduchová bublina.

Nejvhodnější průběh kvašení probíhá v řádně napěchovaném zeláku.

Plníme 10 cm pod okraj.

Poté vrchní vrstvu překryjeme zelnými listy a zatížíme vyvařeným velkým kamenem.

Vždy musí být zelí ponořeno ve šťávě, kterou si pustilo.

Necháme kvasit v pokojové teplotě cca 20 stupňů a po vykvašení

uchováváme v teplotě do 10 stupňů nebo zavaříme.

Je vhodné pod zelák vložit například lavor nebo misku. Mohlo by se stát,

že při počátečním bouřlivém kvašení nám naložené zelí přeteče.

Po vykvašení (2 až 4 týdny, dle teploty) vždy, když zelí odebereme,

musíme dolít převařenou a zchladlou osolenou vodu, aby bylo zelí opět ponořeno.

Na 2 litry vody - jednu lžíci soli.